Frama

FRAMA

Frama, ili punim nazivom Franjevačka mladež, skupina je mladih koji idu za Isusom Kristom pozvani Duhom Svetim slijedeći primjer sv. Franje Asiškoga. Zbog toga što je Frama franjevačka ona je dio velike franjevačke obitelji i djeluje pod okriljem Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a).

Mladi koji se okupljaju imaju od 15 do 30 godina. Njihov cilj u Frami je pronaći svoj životni poziv, ono na što baš njih Gospodin poziva. Zbog toga možemo reći kako je Frama put poziva na kojem se osoba razbija i pokušavaju naći Krista pronalazi sama sebe (kao što je to i sv. Franjo učinio).

Iako je svaka Frama, kao skupina mladih, vezana za svoju župu i u njoj djeluje struktura Franjevačke mladeži je puno veća. Struktura obuhvaća područja frame unutar Hrvatske i nacionalno bratstvo koje je skup svih bratstava.

Kada neka mlada osoba pristupi Frami i želi sudjelovati, prvenstveno je pozvana na tjedne susrete koji se u župi Gospe od Pojišana održavaju petkom u 20.30. Susreti obuhvaćaju razne teme na kojima se uči o svijetu, Crkvi i Frami.

Nakon nekog vremena (najmanje 3 mjeseca) ako osoba smatra da je to njeno mjesto ona bude primljena u Framu i postaje primljenik. Nakon toga slijedi godina dana učenja o Frami i vjeri te osoba nakon toga može dati obećanja. Obećanja su specifična samo Frami. U njima pred župnom zajednicom osoba obećava da će kroz godinu dana živjeti po Evanđelje slijedeći primjer sv. Franje. Tada osoba postaje punopravni član bratstva Frame i može biti birana i birati druge članove na službe vijećnika Frame.

Više o strukturi Frame, njenoj povijesti i o svim nacionalnim i međunarodnim susretima možete pronaći na: https://frama-portal.net/

 

BRATSVO FRAME GOSPE OD POJIŠANA

Frama Gospe od Pojišana osnovana je 8. studenog 2001. godine, blagoslovom i potporom fra Eugena Pavleka, a na inicijativu Marije Pražen. Prvom susretu Frame odazvalo se dvadeset i sedmero mladih naše župe koji su upoznati s budućim radom Frame. Potporu osnutku Frame dala je već formirana Frame Gospe od Zdravlja, predstavnici Frame Međugorje i Frame Jajce. Za predsjednicu Frame izabrana je njezina osnivačica Marija Pražen, a za potpredsjednika Darjan Tarabarić. Plodovi njihovog rada, kao i rada svih framaša kroz te prve godine osjećaju se sve do danas.

Prva proslava rođendana Frame Gospe od Pojišana 2002. godina. 

 

Frama na Pojišanu prošla je velik put i pomalo stari, a njeni članovu su uvijek mladi. Danas je framaša dvadesetak i okupljaju se svaki tjedan na susretu, te sudjeluju u svim akcijama u župi i šire. 

 

Dio bratstva Frame Gospe od Pojišana. Obećanja 10.11.2019.

 

Kroz cijelu povijest Frame Gospe od Pojišana ona je uvijek uživala potporu kapucina s Pojišana. Današnji duhovni asistent Frame je fra Tomislav Trandler. 

 

Framaši na proslavi mlade Mise duhovnog asistenta fra Tomislava Trandlera. 23.6.2019.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑